Super Adwords – en komplet guide til at optimere din Adwords struktur
Indholdsfortegnelse
Skal du have succes med Google Ads, så er det vigtigt, at du gør det rigtigt. Siden 2005 har jeg arbejdet på mere end 20.000 kampagner for over 1.000 forskellige virksomheder på tværs af 50 forskellige brancher. Lige fra telebranchen, datingbranchen, finansbranchen, e-commerce til lokal annoncering mm. Her får du nogle af de learnings, jeg har gjort mig gennem årene
- 01: Indledning
- 02: 3 steps du SKAL ha’ styr på
- 03: Search annoncering
- 04: GDN annoncering (Google Display Network)
- 05: YouTube annoncering
01: Indledning
Du kan få fede Google Ads kampagner og maksimalt udbytte af dine annoncekroner, hvis du har den rigtige tilgang til Google Ads og skaber en gennemarbejdet struktur. Det kræver et avanceret setup, men du får tifold igen.
Læs den komplette guide, og bliv klogere, skarpere og mere effektiv med Super AdWords.
Er du ikke allerede i gang med at bruge Google AdWords, så er det om at kridte skoene og komme i sving. Det bliver mere og mere nødvendigt, hvis du vil være synlig på internettet, og det er bydende nødvendigt, at du griber det rigtigt an.
Vil du have fede kampagner, der skaber profit og giver konverteringer, skal du have et avanceret setup. Et setup der kræver arbejde nu og her, men som på den lange bane sparer dig for både tid, penge og frustrationer.
Guide på video og tekst
Du kan se den komplette guide til Super Adwords i videoen nedenfor, og efterfølgende finder du det hele på tekst, så du kan springe frem og tilbage og få det hele med. Igen og igen. Indtil du har 100% styr på dine kampagner.
Videoen er lavet til dig, der allerede er i gang med AdWords annoncering, men som vil have mange flere konverteringer. Den er også lavet til dig, der er i en branche, som nærmer sig risikozonen; den matematiske umulighed, hvor det ikke længere er muligt at skabe profit på AdWords (det kan du i øvrigt læse meget mere om lige her). Og faktisk er guiden også til dig, der har outsourcet din Google AdWords til et eksternt firma eller til en konsulent, men som er lidt interesseret i at vide, hvad der foregår – eller hvad der i hvert fald bør foregå!
Der er nok at komme efter. Uanset hvem du er. Og jeg lover dig, at du er klogere på AdWords, når du er færdig her, og ikke mindst at du ved, hvordan du skal gribe din annoncering an fremadrettet.
Videoen er lidt længere, end hvad du ellers finder af online guides til AdWords. Men men men… til gengæld er den komplet. Jeg garanterer dig, at hvis du henter en kop kaffe, sætter dig godt til rette og ser hele videoen fra ende til anden; så vil du vide langt mere om AdWords annoncering, end du nogensinde havde forestillet dig. Du vil få brugbar viden, der kan omsættes direkte til dig selv, og du vil få eksempler, så det bliver lettere at forstå.
Guiden er i den grad tiden værd, og hvis du er iværksætter, er det i øvrigt en rigtig god måde at komme i gang med AdWords uden, at du skal kaste hverken penge eller tid efter kurser.
Har du set videoen? Den indeholder mine absolut bedste råd til Google AdWords – eller Super Adwords som jeg kalder dem – og det hele bygger på mere end 14 års erfaring med Adwords. Ikke så lidt endda.
Har du ikke set den endnu? Pyt… du får det hele lige her; sort på hvidt, så du kan scrolle op og ned, læse igen og igen og sikre dig, at du får det hele med.
Og forresten… hvis du kan lide guiden, så kig gerne forbi min YouTube kanal, hvor du kan abonnere på mine videoer. Ganske gratis, selvfølgelig. Her kommer jeg med vejledninger, tips og gode råd til SEO, remarketing, linkbuilding og meget andet, der kan være med til at løfte din hjemmeside til en topplacering på Google.
Start med at lave en
effektiv søgeordsanalyse,
og vær så specifik som mulig
Hvordan finder man så de rigtige søgeord?
02: 3 steps du SKAL ha’ styr på
Uanset hvor meget eller hvor lidt du bruger Google AdWords, så er der tre ting, du må og skal have styr på, hvis du vil optimere dine kampagner og få mest muligt ud af dine annoncekroner.
Du SKAL igennem dem. Du SKAL ha’ styr på dem!
Alternativt kan du ikke bruge min vejledning til noget som helst. Ja, faktisk vil jeg vove at påstå, at du ikke kan bruge AdWords til noget som helst, hvis du ikke har styr på de her tre ting – du spilder i hvert fald en stor del af dine annoncekroner, og det er dumt.
Nå. Lad os komme i gang!
De 3 steps, du skal have styr på, er:
Vi tager dem én ad gangen, og jeg dykker helt ned i de respektive steps, så du får en klar idé om, hvad de hver især kan, og hvordan du bruger det på dine egne kampagner.
1) Tracking
Når en kunde henvender sig til mig for at få hjælp til Google AdWords, er det første, jeg siger: Den er ok, det vil jeg meget gerne, og jeg kan gøre rigtig mange ting for dig, men… hvis du ikke har tracking på, skal det sættes op med det samme!
Tracking. Hvad er det? tænker du måske.
Det er ganske enkelt et system, du sætter op i Google Analytics, så du kan måle, hvor og hvornår dine kunder konverterer på din hjemmeside – og ikke mindst hvilket søgeord, der fik dem til at vælge dig og din side.
Personligt er jeg fuldstændig ligeglad med, om det er besværligt eller kompliceret for mig eller for kunden; jeg VIL have styr på tracking. Jeg NÆGTER at optimere AdWords baseret på mavefornemmelser, vindens retning eller dagens humør. Det er umuligt, og der kommer ikke andet end frustrationer ud af det. Jeg skal kunne måle effekten af den enkelte kampagne, og det skal du også. Kan du ikke det, har du ikke en chance for at vide, om dine annoncekroner giver resultater. Du ved heller ikke, hvilke resultater der stammer fra hvad, så du kan ikke optimere, du kan ikke komme videre – og hvad nytter det så?
Med tracking kan du måle virkelig mange ting på din hjemmeside. Har du en webshop, baseres din tracking typisk på salg; checkout i indkøbskurven. Har du en offline virksomhed, handler det som udgangspunkt om leads; din kontaktformular, antal klik på din email og selvfølgelig antallet af opkald og indhentede tilbud.
Jeg tror, du har fanget pointen, men jeg siger det alligevel lige én gang til. Bare for at være på den sikre side. Du SKAL have styr på din tracking. Du SKAL vide, HVAD det er, der konverterer.
Er tracking en by i Rusland for dig, håber jeg, at du ikke allerede er aktiv med AdWords annoncering… hvis du er det, skal du stoppe nu. Med det samme. Så spilder du nemlig dine penge. Og når du har gjort det, skal du åbne din Google Analytics konto, for det er her, du sætter din tracking op. Når det er gjort, fodrer du Google AdWords med detaljerne, og så er du klar til at køre.
Så snart du har 100% kontrol over din tracking, kan du lynhurtigt begynde at se konverteringsdata, og med dem i hånden er du klar til at rykke videre til næste skridt.
Hvis du allerede nu overvejer at springe tracking over og gå direkte i gang med step 2, kan jeg lige så godt advare dig; den går ikke uden dine konverteringsdata. De er helt essentielle, hvis du vil have succes med AdWords, så du kommer ikke udenom det.
2) Audience
Begrebet “audience” dækker over din målgruppe, og det er ikke bare et af de vigtigste punkter netop nu, det er også det absolut vigtigste punkt fremadrettet, når det kommer til AdWords annoncering.
Men hvad er audience?
Din målgruppe.
De mennsker du gerne vil sælge dit produkt til. Hvem er de? Hvor kommer de fra? Hvor gamle er? Er de rige, unge, gamle, tykke eller tynde? Har du ikke defineret din målgruppe endnu, kan du med fordel sætte dig ned og gøre det med det samme. Der findes adskillige teknikker til at klarlægge sit audience, og det behøver ikke at være svært.
Spørg dig selv, hvem du gerne vil sælge dit produkt eller din ydelse til. Er det privatpersoner eller virksomheder? Kig også på, hvem dine nuværende kunder er – der er gode chancer for, at det er flere af dem, du skal have fat i. Derudover kan du segmentere ud fra indkomst, demografi, interesser og lignende.
Når du har defineret din målgruppe, skal du tage et kig på de besøgende, du allerede har på din hjemmeside. De skal identificeres, og de skal grupperes i undergrupper. Det gør du ved at skabe såkaldte audience lists, som de hedder på engelsk; i selve Google Analytics hedder de kort og godt “målgrupper”.
Som udgangspunkt er der 3 grupper, du bør have audience lists på:
- Den første gruppering
- Den anden gruppering
- Den tredje gruppering
Den første gruppering
Den første gruppering, du skal lave, omfatter alle de mennesker (eller cookies), der allerede har konverteret på din side. Converters kalder vi dem. Det er dem, der har købt dit produkt eller henvendt sig via din kontaktformular.
Hvordan gør du så det? tænker du nok.
Det gør du ved hjælp af din tracking. Jep. Det er ikke for sjov, at jeg startede ud med at slå et slag for tracking; det er faktisk temmelig aktuelt! For ikke at sige uundværligt.
Så snart du har sat dine mål – din tracking – op i Google Analytics, kan du trække en konverteringsliste. Det kan for eksempel være en liste over de cookies (mennesker), der har brugt din kontaktformular. Med listen i hånden har du altså en oversigt over den gruppe af mennesker, der allerede har konverteret på din side.
Hvad skal du så bruge den til? Jo, nu skal du høre…
Det er nemlig nu, det bliver interessant.
De mennesker, der allerede har købt dit produkt eller din ydelse, skal du selvfølgelig ikke bruge annoncekroner på at reklamere for igen. De har henvendt sig, de har købt dit produkt eller de har gjort det, du ønskede, de skulle gøre. Kort sagt: Du har ikke brug for dem igen (medmindre vi taler om mersalg, men det er en helt anden snak); du er i dialog med dem, de kender dig.
Men hvad nu hvis du har mere end ét produkt?
Allerførst vil jeg lige sikre mig, at du har forstået, hvad jeg lige har sagt. Den første gruppering, du skal lave i Google Analytics, består af de mennesker, der HAR konverteret på din side.
Det lyder enkelt, men faktisk bliver det en smule kompliceret nu. Beklager.
Det er jo let nok at måle konverteringerne og lave en audience list, hvis du kun har ét produkt. Men hvad hvis du har flere forskellige produkter eller produktgrupper, fx hvis du har en webshop? Så er det eneste rigtige at lave specifikke audience lists til hver enkelt undergruppe – også selvom det lyder en smule kompliceret.
Lad os tage et eksempel:
Hvis du sælger cykler, er dit overordnede produkt naturligvis det. Cykler. Men du har også nogle undergrupper, og de er langt mere specifikke. Det kan være herrecykler, damecykler, børnecykler, mountainbikes etc., og på alle disse undergrupper skal du have en audience list over de mennesker, der allerede har konverteret.
Og ja, det er lidt omstændeligt at dykke ned i det på den måde, men det bliver helt essentielt den dag, du påbegynder din remarketing. Du kan være langt mere specifik efterfølgende, og det giver alt andet lige det bedste udbytte.
Ved du ikke, hvad remarketing er, har jeg faktisk lavet en lille video om det lige her. Og bare rolig; den er ikke nær så lang som denne her.
Den anden gruppering
Den næste audience list, du skal lave, har jeg haft lidt svært ved at finde et godt navn til. Men den er vigtig! Vi kalder den +2 besøgende, og ja, det giver næsten sig selv.
Alligevel vil jeg gerne have lov til at uddybe det lidt.
+2 besøgende handler om at få fat i de mennesker, der rent faktisk har vist interesse for din hjemmeside. For dit produkt. Og ikke bare en lille smule interesse, næh… det skal være de mennesker, der har været forbi din side mere end to gange. De har ikke købt noget endnu, men de er tilpas nysgerrige til at komme igen; de er ikke converters, men de er lige på nippet til at blive det.
Forestil dig den liste, du får ud af denne gruppering. En liste med mennesker, der er så interesserede i dit produkt, at de har været tilbage flere gange. De ligger lige på vippen til at købe. De er SÅ tæt på.
Det kan man kalde varme leads.
Det er en genial audience list; den giver dig mulighed for at målrette din markedsføring helt specifikt mod dem, der allerede har udvist interesse. Du kan bombardere dem gode tilbud og lækkerier igen og igen. Lige indtil de konverterer.
Lyder det ikke fedt?
Det er i hvert fald en enkel og virkelig effektiv teknik til at skabe fortjeneste på dine annoncekroner.
Den tredje gruppering
Så er vi kommet til den sidste gruppe af mennesker, du med fordel kan samle. Men denne gang er det ikke for at kunne målrette dine annoncekroner som med +2 besøgende. Tværtimod. Det handler om det modsatte. Om at ekskludere dem fra din markedsføring.
Og det er faktisk en ret fed liste, hvis jeg selv skal sige det!
Vi kan kalde den for bouncerate eller time on site. Giver det mening ud fra ordlyden? Du skal have fat i en liste over de cookies, der maksimalt har været inde på din side i 3 sekunder. Altså en besøgende, der kigger forbi din side, men forlader den igen i løbet nul komma fem.
Under 3 sekunder. Guess what? Så er personen IKKE interesseret i dig. Seriøst!
Hvis en besøgende ikke bliver hængende mere end 3 sekunder, så er der noget galt. Enten har du en virkelig dårlig hjemmeside eller også har du bare ikke et produkt, der er relevant for den person, der kiggede forbi. Og det er der sådan set ikke noget galt i, men det er helt hen i vejret at bruge penge på at annoncere for mennesker, der ikke er interesseret i at handle hos dig. Uanset hvad årsagen måtte være.
Hvis folk siger your site sucks! er der ingen grund til at holde på dem. Lad dem gå. De er ikke pengene værd.
Simpel logik.
Og så er det oven i købet dejligt for din pengepung. Det betyder nemlig, at du har flere penge til at annoncere for de mennesker, der rent faktisk vil handle med dig. Dem du identificerede i gruppe to.
Opsummering af målgruppe
Har du lyttet og læst med indtil nu, så skulle du gerne sidde tilbage med 3 målgrupper:
- Converters
- +2 besøgende
- Bounce rate/Time on site
Og bare lige for at gøre det helt klart. Bare for en sikkerheds skyld: Inden du overhovedet begynder at overveje at gå i gang med Google AdWords, inden du overhovedet begynder at spekulere på søgeord, struktur, whatever… inden du begynder at kaste penge efter AdWords, skal du have styr på dine audience lists.
Audiences er fremtidens annoncering. Det er den mest avancerede metode til at lave AdWords fremadrettet, og det er den absolut bedste teknik, hvis du vil have profit; hvis dine annoncekroner skal omsættes til konverteringer i en grad, der er værd at tale om.
Seriøst! Jeg kan ikke sige det nok. Du SKAL have styr på det!
3) Annonceringsstruktur
Når tracking og audience lists er på plads, er det tid til at kigge på din annoncering. På selve kernen. Det du rent faktisk bruger dine penge på. Der er nemlig ret mange muligheder, og du bør tage et grundigt kig på dem allesammen, så du kan finde ud af, hvor det giver mest mening at sætte ind – det er nemlig forskelligt fra branche til branche.
Mulighederne kan inddeles i følgende 3 kategorier:
- Search annoncering
- GDN annoncering
- YouTube annoncering
I virkeligheden er der mange flere kategorier, fx GSP (gmail sponsored adds), Google shopping og dynamic search, men spørger du mig, så glem dem for et øjeblik. De er ikke første prioritet.
Du skal koncentrere dig om de 3 kategorier, jeg netop har listet, og hvis du har tid til at blive hængende lidt endnu, så dykker jeg ned i de enkelte teknikker om et øjeblik.
Inden da: Hvis du har fundet denne guide nogenlunde relevant indtil nu, så husk gerne at kigge forbi min YouTube kanal og abonner på flere guldkorn. Og hey, du er også velkommen til at tilmelde dig mit nyhedsbrev.
03: Search annoncering
Når man arbejder med Google AdWords, er det mest essentielle selvfølgelig at kigge på search kampagnerne. Altså de annoncer der vises på google.dk.
Som det ser ud netop nu, er der en masse hype omkring search annoncering på markedet, fordi alle AdWords konsulenter endelig har fået forståelse for, at det er vigtigt med struktur. Og det er da dejligt! Jeg kunne ikke være mere enig; jeg var trods alt den første i Danmark, der underviste i struktur. Men bevares… det er næsten 10 år siden. Guess what? Det er old news.
Mener jeg det?
Ja!
Det jeg dengang underviste i – og som AdWords konsulent fører ud i livet i dag – ser således ud: Du eller din konsulent laver en kampagne. Under kampagnen laver I et par såkaldte ad groups (annoncegrupper), og hver enkelt ad group får en række søgeord og selvfølgelig nogle annoncetekster.
So far so good.
Nu kører det, hvis du spørger den traditionelle AdWords konsulent. Har du endda fået fat i en aktiv en af slagsen, er der gode chancer for, at han har oprettet en kampagne A, en kampagne B osv. Men som sagt: Det er old news!
Ganske enkelt.
Nu skal jeg fortælle dig hvorfor
Forestil dig, at du har et annoncebudget på 100 kr. pr. dag. Du har en webshop, der sælger cykler, og du har oprettet to forskellige annoncegrupper under den samme kampagne i AdWords. Den første annoncegruppe har fået søgeordet “cykler,” mens den anden annoncegruppe har fået “mountainbike”.
“cykler” (bred kategori)
“mountainbike” (specifik kategori)
Hvad tror du, der sker?
Tror du, at dine 100 kr. pr. dag fordeles ligeligt på henholdsvis “cykler” og “mountainbike”? Eller tror du, at “cykler” ganske enkelt æder hele dit budget?
Svaret er – og det har du nok regnet ud – at ordet “cykler” æder HELE dit dagsbudget. Hvorfor? Det er ret enkelt. Der er simpelhen mange flere søgning på ordet “cykler,” fordi det er en meget bred kategori, mens “mountainbike” er langt mere specifik, og det får altså ikke et ben til jorden i denne her sammenhæng.
Jeg er ked af at sige det, men sådan fungerer AdWords verdenen i dag. Du er nødt til at dele alle dine fokusområder op i enkeltstående kampagner. De må IKKE samles som annoncegrupper under én kampagne. Det har du ikke råd til; dit budget skrider. Og hvis det ikke gør det, så oplever du i hvert fald ikke det ønskede antal konverteringer i forhold til budgettets størrelse. Tingene skal adskilles. På den måde giver du “mountainbike” samme muligheder som “cykler,” og så har du rent faktisk en realistisk chance for at konvertere på lige netop det søgeord.
Bliver du træt ved tanken? Det skyldes sikkert, at du har en hulens masse annoncegrupper, som du ikke orker at omgruppere. Eller som du ikke har lyst til at betale din AdWords konsulent for at omgruppere. But guess what? Det er du nødt til. Det SKAL simpelthen gøres. Dine annoncegrupper skal adskilles, og så skal de i stedet deles op som kampagner.
Og ja, det kan sagtens tænkes, at du skal lave 100 kampagner. So fucking what!? Det er vilkårerne, hvis du vil lykkes med din AdWords annoncering. Personligt kører jeg som minimum med 30-50 kampagner ad gangen fra én konto.
Har du fanget pointen? Du må ALDRIG NOGENSINDE bare køre én kampagne med en lang række undergrupper. No way, José. Det er dovent, og det er nærigt. Og i øvrigt kommer du til at tabe penge på det, for hvis du griber dine AdWords rigtigt an, kan du lave en fed profit – det sker ikke, hvis du hænger fast i
Er du stadig ikke overbevist?
Jeg har faktisk endnu et argument, jeg gerne vil dele med dig.
Der er noget, der hedder dimensioner, når vi taler om AdWords kampagner. Du finder funktionen i kampagneindstillingerne, hvor den går under det engelske navn dimensions; det er næsten ikke til at overse.
Dimensions er et værktøj, der kan give dig rigtig rigtig gode data. Som i VIRKELIG gode date. Data du rent faktisk kan bruge til noget, når du skal optimere din annoncering. De er nemlig baseret på ting som tidspunkt, ugedag, geografi etc., og det betyder, at du kan sætte dig ned med en kop kaffe i hånden og opdage, at hey… “mountainbike” konverterer langt bedre tirsdag eftermiddag i København end noget andet sted resten af ugen. Samtidig konverterer ordet “cykler” måske bedst mandag morgen kl. 7.00 i Odense.
Er det ikke vildt?
Geniale informationer hvis du spørger mig. Problemet er bare, at hvis du IKKE har fulgt mit råd om at opdele alle dine undergrupper i kampagner; hvis du STADIG har én kampagne med en række undergrupper og dertilhørende søgeord, ja, så kan du ikke bruge dine nyerhvervede data til en hujende fis. Du kan ikke konvertere hen i mod “mountainbike” i København, fordi ordet “cykler” har ædt dit dagsbudget, inden du overhovedet når så langt.
Forstår du, hvad jeg mener?
Hvis du bryder din kampagne op, så den går all in tirsdag eftermiddag på “mountainbike,” så bruger du samtidig penge på “cykler” i Odense (og resten af landet for den sags skyld) og samtlige andre søgeord, du måtte have i kampagnen. Du giver altså ikke “mountainbike” en realistisk chance for at konvertere yderligere, og derfor går din annoncering hurtigt hen og bliver en dårlig forretning. Du smider ganske enkelt penge ud af vinduet.
Men hvad skal du så gøre?
Hvis du ikke længere må gøre, som du plejer at gøre, hvad skal du så i stedet? Mange AdWords folk sværger til at holde fast i den måde, de altid har gjort tingene på, men når det nu ikke virker, hvad kan du så finde på? – og hvordan skal du gøre det?
Det skal jeg fortælle dig.
Og faktisk har jeg sagt det én gang, men jeg siger det igen, så jeg er 100% sikker på, at du har forstået det.
Du skal dele ALT op i flere forskellige kampagner. Ikke én kampagne med mange undergrupper. Mange kampagner, maks én annoncegruppe pr. kampagne. Alle dine produktkategorier og alle dine vigtigste søgeord skal have sin egen kampagne. Og ja, du kommer til at have mange kampagner. Det kan lyde uoverskueligt, men når først du har fået det hele sat i system, kommer det til at give mening.
Du vil opleve flere konverteringer, og du vil spare rigtig meget tid og rigtig mange frustrationer fremadrettet.
Kampagneopdeling for webshops
Er du webshopejer? Så vil jeg anbefale dig, at du tager alle dine kategorier – og jeg mener ALLE – og opretter kampagner til hver enkelt. Hvis du ikke kan overskue at tage dem allesammen, så tag dem du kan. Start i det små, og bevæg dig stille og roligt frem. Men lov mig, at du ikke begynder at køre AdWords på produkter eller kategorier, der ikke har fået tildelt sin egen kampagne.
Du skal sætte unikke budgetter for hver eneste kampagne; for hvert eneste søgeord.
Og for lige at slå det helt fast, så hedder det én kampagne, én annoncegruppe og ét eneste søgeord! Hverken mere eller mindre. Når du har gjort det med alle produkter, er du klar til at sætte i gang.
Og nu kommer vi til det fede…
Når du har struktureret dine kampagner, som jeg foreslår, kan du sætte hele balladen på automatisering. Baseret på din tracking kan du lade AdWords optimere og budjustere for dig; alle data er tilgængelige via din tracking, og det betyder, at AdWords ved præcis, hvor og hvornår dine søgeord performer bedst.
Du slipper for virkelig, virkelig, VIRKELIG meget arbejde, hvis du bruger tid og energi på den indledende fase; på at sætte dine kampagner i system og få den rigtige struktur fra starten af.
Hvis du er webshopejer, skylder du dig selv at bruge min guide til Super AdWords.
Setup til offline virksomheder
Men nu er vi jo ikke allesammen webshopejere, vel? Hvad hvis du har en offline virksomhed? Hvad hvis du er maler? Lad os antage, at du er maler, og du dækker hele Storkøbenhavn. Hvis du allerede er i gang med AdWords, har du sandsynligvis en kampagne med en masse annoncegrupper fulgt af en lang række søgeord og annoncetekst. Dine reklamer er sat op til at blive vist i hele Storkøbenhavn, for hey… det er jo det område, du dækker, ik? Du budjusterer lidt op og ned her og der, forsøger at få det til at give mening, at få annoncekronerne til at kaste nogle konverteringer af sig.
Men ved du hvad? Det virker ikke! I hvert fald ikke optimalt.
Det, du i stedet skal gøre, er at lave det ultimative Super AdWords setup. Og ja, jeg sagde det ULTIMATIVE.
Hvordan gør du så det? Jo, nu skal du høre…
Som det første skal du definere dine absolut vigtigste søgeord at konvertere på. Også gerne de dyreste søgeord. For en malervirksomhed vil det typisk være ord som “malerfirma,” “malerarbejde” og selvfølgelig “maler”. “Maler pris” og “billig maler” er sikkert også blandt de mest brugte, hvis vi skal gå mere i detaljer.
Når du har nøgleordene på plads, skal du begynde at kigge på det område, du dækker. Du er en lokalbaseret virksomhed, der dækker Storkøbenhavn, men hvad vil det egentlig sige? Det vil sige, at du udfører dit arbejde på både Nørrebro, Vesterbro, Frederiksberg, Amager etc. – og det er områdebetegnelser, der er langt mere specifikke end “Storkøbenhavn,” og dem skal du drage nytte af.
Du skal lave en kampagne for hvert af de områder, du dækker. Én kampagne målrettet Nørrebro, én kampagne rettet mod Vesterbro og én kampagne målrettet Amager. Har du fanget pointen? Hvert eneste område, du dækker, skal have sin egen kampagne. Og der skal kun være én annoncegruppe og ét søgeord.
Det lyder måske som et besværligt stykke arbejde, men hvis du bruger Google AdWords editoren, handler det langt hen ad vejen om copy paste. Og selvom det selvfølgelig tager lidt tid at sætte det hele op, vil du hurtigt opdage, at du får tifold igen på resultater og tidsbesparelser fremadrettet; det er nemlig det hele værd.
Hvorfor?
Fordi kære læser; ham der sidder på Nørrebro og leder efter en maler, han bruger ikke nødvendigvis samme søgeord som ham, der sidder på Vesterbro. Eller på Amager. Eller Frederiksberg. Eller…
Du vil lynhurtigt kunne se, at du konverterer på forskellige søgeord forskellige steder. Det kan være, at du på Nørrebro konverterer bedst på ordet “maler”, mens du på Vesterbro konverterer bedst på ordet “malerfirma” – og i øvrigt konverterer du oftere kl. 11.00 om formiddagen på Nørrebro, mens det er kl. 17.00 på Vesterbro.
Du har forstået det, ik?
Når du konvererer på forskellige søgeord de respektive steder, så nytter det ikke, at du har én kampagne med en lang række af annoncegrupper og søgeord; det gør bare hele optimeringsprocessen virkelig besværlig og meget kompliceret. Ja, nærmest umulig! Og du bruger i øvrigt en masse annoncekroner på markedsføring, der slet ikke rammer målgruppen. Måske konverterer du ad helvedes til på ordet “maler” på Vesterbro, og det betyder – hvis du kun har én enkelt kampagne – at du bare ikke rammer Vesterbromennesker. Du kunne selvfølgelig byde ned på ordet “maler” i AdWords for at undgå det, i realiteten kunne du helt droppe søgeordet, men det kan du bare ikke, for “maler” konverterer skide godt på Nørrebro!
Det er altså fuldstændig åndsvagt at samle alle dine nøgleord i én kampagne. Så er det sagt. Det er spild af penge, og det er spild af kræfter.
Hvis du gerne vil spare tid fremadrettet, og hvis du gerne vil have den mest effektive annoncering (hvem vil ikke det?), SKAL du altså opdele dine kampagner. Du er nødt til at indse, at der er forskel på ham, der sidder på Nørrebro og leder efter en “maler” og ham, der sidder på Vesterbro og leder efter et “malerfirma”.
Det tager tid, det ved jeg godt. Det kan være et drænende stykke arbejde for én, der i virkeligheden hellere vil beskæftige sig med noget andet. Men det er virkelig tiden værd! Du får et gennemarbejdet og værdifuldt datagrundlag, som du kan bruge aktivt i optimeringen af dine AdWords annoncer.
Der er noget du IKKE må glemme!
Når du kaster dig over arbejdet med at oprette kampagner, er det selvfølgelig nogle ting, der er vigtige at huske. Og så er der én ting, du for alt i verden ikke må glemme, og det gælder uanset om du er webshopejer eller har en offline virksomhed.
Først tager vi de vigtige ting; dem du altid bør huske (og som du sikkert allerede har) på dine kampagner: Annonceudvidelser. Jeg vil ikke gå så dybt ned i dem, for du har sandsynligvis allerede styr på dem. Det bør du i hvert fald have. Særligt hvis du har en AdWords konsulent til at hjælpe dig med din markedsføring. Det handler om ting som infoudvidelser, undersidelink, adresseudvidelser og hvad ved jeg… som sagt: De skal bare være der, og det er de sandsynligvis også allerede.
Men så er der den ting, du bare IKKE må glemme. Det er helt essentielt. Hvis du har fulgt med indtil nu, så har du styr på, hvad jeg taler om. Dine audience lists; dine målgrupper.
Hvilke målgrupper?
Først og fremmest dine converters. De skal ekskluderes fra din kampagne, der er ingen grund til at bruge annoncekroner på dem igen. Medmindre du selvfølgelig har mersalg for øje, men det er en helt anden snak. Dernæst – hvis du har mod på det – kan du ekskludere dine bouncerate/time on site. Altså de mennesker der har været forbi din side, men som er smuttet igen, før der er gået 3 sekunder. Den er lidt risky, men når de forlader dig så hurtigt, er de sandsynligvis ikke interesseret i dit produkt. De er spild af gode annoncekroner.
Så har du styr på de cookies, der skal ekskluderes fra dine kampagner, og nu er vi kommet til dem, kampagnen rent faktisk skal vises til. Dine +2 besøgende. De mennesker som har vist dig interesse. Dem der har været tilbage igen og igen. De er lige på vippen til at konvertere og med en skarp kampagne, kan du endelig lokke dem i fælden.
Her er der tale om en kampagne, du gerne vil byde op; det er varme leads. Du skal eksponere dig selv igen og igen. Det er en teknik, der går under navnet Remarketing for Search (RLSA som Google kalder det), og det er yderst effektivt.
En lille opsummering på search annoncering
Det har været lidt af en mundfuld indtil videre, så for god ordens skyld laver jeg lige en kort opsummering:
Når du kører en search kampagne (en AdWords annoncering på google.dk eller en af søgepartnerne), er det vigtigste du kan gøre at bryde dine kampagner op, så alle annoncegrupper og søgeord får sin helt egen kampagne. Det lyder besværligt og kompliceret, og der er gode chancer for, at du lige nu sidder og tænker “holy shit, en omgang arbejde jeg har fået nu,” men tro mig, når jeg siger det her: Det er bedre for dig. Det er bedre for dig som kunde hos en AdWords konsulent, og det er bedre for konsulenten. I slipper for et kompliceret og nærmest umuligt optimeringsarbejde med AdWords, og du vil opleve, at det hele bliver langt mere effektivt.
Ved at adskille søgeordene får du mulighed for at lave en vanvittig og effektiv annoncering, der virkelig slår igennem. Du er glad, din AdWords konsulent er glad. Og ved du hvad? Google er også glad, fordi du kommer til at bruge flere penge på Google – og nej, det skal du ikke lade dig skræmme over – du kommer nemlig også til at konvertere bedre. Du får skåret alle de ligegyldige cookies væk, når du kun annoncerer for potentielle købere, der allerede har udvist interesse.
Det er dét, det hele handler om.
Men nu er google search jo ikke alt, så lad os tage et kig på Display annoncering (GDN).
04: GDN annoncering (Google Display Network)
Når du har fået 100% styr på dine search reklamer, kan du begynde at tænke på skalering. Hvad kan du gøre for at få endnu flere kunder i biksen? Jeg har et bud, og det hedder Google Display Network; det er stort, det er vildt og det er gennemført. Der er sindsygt mange muligheder indenfor GDN, og nogle af tingene skal du holde dig langt fra, men de andre… dem skal du kigge på. De kan skabe en sindsyg trafik på din hjemmeside, og de kan give dig rigtig rigtig gode konverteringer.
De 5 metoder, jeg synes er relevante, er:
Hvis du har mod på at læse videre, kommer jeg ind på hver enkelt metode nedenfor.
Remarketing
Du har garanteret hørt om remarketing før, og som jeg tidligere har nævnt, har jeg faktisk lavet en kort video om, hvordan du får mest muligt ud af din remarketing. Missede du linket sidste gang, får du det her for god ordens skyld, og hvis du er mere til tekst, kan du læse mit indlæg her.
Jeg vil ikke bruge så meget tid på remarketing i denne omgang, fordi jeg har uddybet det i et andet indlæg. Men der er én ting, jeg gerne vil pointere: Du skal huske at tænke på struktur. Præcis som med search annoncerne. Del din remarketing op i så mange kampagner som muligt, og kør med de brugerdefinerede kombinationer; ekskluder converters og bouncerate/time on site og målret annoncerne mod din gruppe af +2 besøgende.
Placement
Her begynder noget af det sjove. Placement kampagner. De er defineret ved, at du selv vælger de sider, du ønsker at annoncere på.
Det lyder lidt højtflyvende, så jeg kommer med et eksempel:
Lad os sige, at du gerne vil annoncere på BT. Du har vurderet, at det er en virkelig stor side, hvor mange personer i din målgruppe færdes. BT’s læsere er dine potentielle kunder, og du vil gerne vise din kampagne der. Det gør du ved at få identificeret BT som et placement, og sige: Der vil jeg gerne annoncere. Ved du hvad? Det er slet ikke så svært. I hvert fald ikke på denne her måde. Prisen baseres på CPV (cost per view), og du betaler altså kun per klik.
Men er det en god forretning?
BT er jo en ret stor side. Kæmpestor, vil jeg faktisk sige. Så du skal passe lidt på. Når du siger, at du vil annoncere på BT, så vises din annonce på alle BT’s sider. ALLE. Og det er du ikke interesseret i. Hvad er sandsynligheden for, at du konverterer på en annonce for damecykler under “Krimi” eller “Debat”? Sandsynligvis ikke lige så stor, som hvis annoncen blev vist på sportssiderne.
Det betyder ikke, at placement er en dårlig idé. Du skal bare vide, hvad du gør. Du skal krydre dit valg enten med et emne eller et søgeord. Hvis du sælger cykler, kan du for eksempel vælge, at du kun vil vise din annonce på de sider, der handler om cykler – altså de sider på BT, der har indhold, som relaterer sig til cykler eller cykling. Du kan også vælge et specifikt søgeord, fx “cykler”, og så vil din annonce blive vist på alle de sider på BT, der indeholder ordet “cykler”. Eller du kan gå efter et mere overordnet emne som “sport” og få vist din annonce på alle sportssiderne.
Mulighederne er mange, og det er vigtigt, at du sætter dig grundigt ind i præcis, hvor det er relevant for dig at få vist din annonce.
In market
Med In market begynder det for alvor at blive sjovt. Og en lille smule uhyggeligt. Men effektivt!
Vi befinder os i en tid, hvor Google stort set ved alt om os. Skræmmende nok. Google begynder så småt at forstå vores adfærd, og derfor er der sket det, at søgemaskinen nu kigger på de millioner af Gmail accounts, der findes derude; kigger på dem og begynder at forstå, hvad det er, folk er ude efter. Hvad der hitter i tiden.
Med den viden i baghånden kan Google lave en række lister baseret på trends og adfærd. Har du en forretning, der sælger rejser, kan du bede Google om en liste baseret på folk, der er in market for rejser netop nu; folk der er i markedet, der har vist en eller anden form for adfærd på nettet, der indikerer, at de er interesseret i rejser i øjeblikket. Du kan altså få en varm audience list fyldt med cookies på folk, der er SÅ klar til at købe en rejse.
Er det ikke vildt!?
Du kommer ikke tættere på en potentiel målgruppe. Og det er vanvittigt effektivt. Jeg har set det ske. Det er virkelig, virkelig, VIRKELIG effektivt! Det er en rigtig fed måde at komme bredt ud til en interesseret målgruppe. Du behøver ikke at skyde med spredehagl på TV eller i radioen; Google sidder lige foran dig, og du kan få præcis den audience list, du måtte ønske.
Jeg kan kun anbefale, at du arbejder med in market. Du kommer meget meget tæt på din målgruppe, og det er super effektivt. Og en lille smule skræmmende, at Google ved så meget om os, men hvad pokker…
Intent
Så er vi kommet til det sidste punkt i rækken af brugbare metoder i GDN: Intent. Og her er noget, jeg er vanvittigt imponeret over – og igen er det også lidt skræmmende.
Intent er noget nyt, der er kommet til i forbindelse med Googles nye interface, og det giver dig mulighed for at skabe en helt ny form for audience list. En liste med folk der har til hensigt at gøre noget.
Gøre hvad?
Det er lidt svært at forklare, så jeg forsøger lige at gå lidt mere i dybden.
Du har mulighed for at bede Google om at finde nogle mennesker til dig, der har til hensigt at gøre noget. For eksempel kan de have til hensigt at handle hos dine konkurrenter. Du kan faktisk sige til Google, at du gerne vil have en målgruppeliste over de folk, der har besøgt dine konkurrenter (hvilket alt andet lige må betyde, at de er interesseret i deres produkt). Det gør du ved at liste dine konkurrenters hjemmesider og give listen til Google. Herefter begynder søgemaskinen at identificere alle de cookies, altså de mennesker, der har besøgt dine konkurrenter.
Wooow… Det giver helt nye muligheder for annoncering.
How the fuck do they do that? Jeg aner det ikke! Men jeg har prøvet det, og jeg kan garantere dig, at det er nogle fede lister, du får ud af det. Og det eneste, du skal gøre, er at sætte konkurrenternes hjemmeside på listen.
Men hvad nu hvis du er en lokal virksomhed uden så mange konkurrenter?
Vi tager lige et eksempel. Vi antager, at du er en lille virksomhed. En lokal maler i Lyngby. Du har ikke så forfærdelig mange malere som konkurrenter, så det er en meget lille liste, du kan få ud af denne metode. Medmindre du tænker lidt kreativt. Du kan for eksempel kigge på nogle større virksomheder, hvor du ved, din målgruppe er. Er det forældre du skal have fat i, fordi de har for travlt til at male selv, så er det hjemmesider med mange besøgende fra forældre, du skal sætte på listen. Webshops med babyartikler kunne være et godt bud.
Det handler om at se mulighederne.
Intent er en helt ny spiller på markedet for annoncering, men det er helt igennem genialt, og du må og skal udforske den. Der er virkelig mange informationer at hente.
Inden vi runder GDN annoncering af, er det vigtigt at slå fast, at GDN handler om meget mere end en bannerannonce. Du kan få omfattende og virkelig værdifulde informationer ud af netværket, men du kan ikke hive dem ud af det blå. Alle listerne med cookies baseres på de informationer, du fodrer Google med; og de informationer har du kun til rådighed, hvis du har 100% styr på din tracking og dit audience.
Og så er der én ting mere, jeg gerne vil dele med dig. Faktisk en helt uundværlig del af Super AdWords: YouTube.
Similar
Vi bevæger os stille og roligt igennem de mange muligheder i GDN, og nu er vi kommer til similar. Og hvis du synes, jeg var begejstret, da jeg talte om In market, så vent til du hører det her. Det er SÅ fedt! Jeg vil endda gå så vide som at kalde det genialt!
Hvad er det så, der er så genialt?
Similar. Ordet siger næsten det hele. Du kan ganske enkelt give Google en audience list, og derefter bede søgemaskinen om at finde cookies i sit kæmpestore netværk, der minder om dem, du lige har fodret maskinen med.
Spooky shit, I know!
Og hvad kan du bruge det til? To ting hvis du spørger mig.
Først og fremmest kan du finde dine converters frem. Du har allerede lavet en liste med de cookies, der har konverteret på din hjemmeside – i hvert fald hvis du har været lige så omhyggelig, som jeg har bedt dig om – og nu kan du så give den liste til Google og få en tilbage med folk, der minder om. Du kan altså målrette en kampagne mod folk, der ligner dem, der tidligere har konverteret på din side – og de kunne meget vel være interesseret i dit produkt.
Men du kan også bruge similar omvendt; til at ekskludere folk fra din kampagne. Forestil dig, at du er et finansielt institut. Alt andet lige modtager du ansøgninger fra folk, som du afviser, lige såvel som du har besøgende, der smutter igen indenfor 3 sekunder. Det er folk, du ikke er interesseret i at annoncere for, fordi de enten ikke er noget værd for din virksomhed eller fordi de ikke konverterer – og dem har du naturligvis allerede samlet i en audience list. Listen giver du til Google og frabeder dig lignende cookies fremadrettet. På den måde undgår du at bruge dine annoncekroner på folk, der alligevel ikke har tænkt sig at konvertere.
Personligt er jeg vild med denne her metode. Prøv det! Andet har jeg ikke at sige.
05: YouTube annoncering
YouTube. Godt. Der er vel ikke længere nogle, der ikke er på YouTube på et eller andet tidspunkt. Om det er for at se madlavning, wrestling eller sjove kattevideoer, så bruger vi det allesammen.
YouTube. Godt. Der er vel ikke længere nogle, der ikke er på YouTube på et eller andet tidspunkt. Om det er for at se madlavning, wrestling eller sjove kattevideoer, så bruger vi det allesammen.
Personligt har jeg min egen YouTube kanal, hvor jeg deler ud af en masse gode råd om SEO, marketing, AdWords og meget andet, og den er du selvfølgelig mere end velkommen til at abonnere på.
Men… Det er jo ikke min YouTube kanal, det skal handle om i dag. Det skal handle om annoncering på YouTube. Alt andet lige er det en kæmpestor spiller på markedet, og YouTube lægger et seriøst pres på traditionel TV-annoncering, fordi der er så mange muligheder for at målrette sine kampagner til et specifikt publikum.
Jeg vil vove den påstand, at YouTube annoncering har mindst lige så stor effekt som TV-annoncering. Måske endda større.
Med YouTube kan du komme vidt omkring. Du kan dække hele Danmark, hvis du ønsker det, men med den helt store fordel at du kun betaler per visning. Og så kan du naturligvis segmentere præcis, som du ønsker.
Geografi og demografi er klassiske segmenteringsmuligheder, og de er naturligvis også tilgængelige på YouTube. Derudover kan du sætte en frekvensstyring på dine annoncer, så du selv kan bestemme, hvor mange gange en kampagne maksimalt må vises for den samme bruger per dag. Ret smart! Og hvis du vil gå helt ned i detaljerne, kan du endda segmentere på baggrund af husstandsindkomst.
Alt det her med segmentering er naturligvis interessant, men det, der virkelig batter med YouTube annoncering, er, at du faktisk har mulighed for at lave video remarketing lists.
Og hvad er så det? – og hvordan er det anderledes i forhold til almindelig remarketing?
Lad os forestille os, at du køber bannerannoncering på BT. Du sætter din kampagne i gang, men før du overhovedet kan begynde at overveje en remarketing kampagne på den trafik, der er, er det nødvendigt, at folk klikker på din annonce og rent faktisk kommer ind på din hjemmeside; det er først, når de er på din side, at du kan opsnappe deres cookies og sende dem videre til Google Analytics – og du har brug for de cookies for at lave remarketing.
Men men men… med YouTube er det helt anderledes. Og det er mega fedt. Det er ikke nødvendigt, at få folk ind på din hjemmeside for at opfange deres cookies, og derfor kan du påbegynde din remarketing langt tidligere. Du kan bare sige til YouTube, at du gerne vil have cookies på alle dem, der har set 25% af din video. Eller 50%. Eller 75%. Alt afhængig af hvad du skal bruge listerne til.
Ved du selv, hvordan du skal anvende listerne?
Du skal selvfølgelig målrette dine kampagner og ekskludere visse folk. De mennesker, der kun har set 25% af din video, er sandsynligvis ikke interesseret. Ikke sådan for alvor. Ikke nok til at de har lyst til at gå i dialog med dig. De skal ekskluderes. Har man derimod set 50% eller måske endda 75% af din film, så var der alligevel en vis interesse, og her gælder det bare om at køre fuld knald på din remarketing efterfølgende.
Og det bedste af det hele?
Du kan overføre dine cookies lister til GDN, så du også kan køre på for fuld skrue der.
Hvis du ikke allerede har regnet det ud, så er jeg stor fortaler for YouTube annoncering. Det er en genial måde at komme bredt ud; du får et reach, der er lige så stort, som TV kan give dig, men du betaler kun en lille bitte del af prisen.
What’s not to like?
Kunne du lide Google Ads guiden?
Har du fået noget nyttigt ud af min guide til Super Ads, må du hellere end gerne dele den med dine venner på Facebook og LinkedIn. Måske er der nogle af dem, der også kan bruge den i deres arbejde med AdWords.
Du er også mere end velkommen til at tage et kig rundt på siden her, hvor du blandt andet finder en komplet – og gratis – guide til SEO samt en gennemgribende guide til linkbuilding.
Har du brug for hjælp til AdWords, linkbuilding, søgemaskineoptimering eller noget helt fjerde indenfor den kategori, kan du altid kontakte mig for en uforpligtende snak om dine muligheder og dine behov.
Start med at lave en
effektiv søgeordsanalyse,
og vær så specifik som mulig
Hvordan finder man så de rigtige søgeord?